Hero Image
6,4º

Naturen

Naturen

Himmelbjergets top rejser sig 147 meter over havets overflade. Landskabet er skabt efter den sidste istid, hvor smeltevandet under isen gravede sig gennem jordlagene og dannede bakker og dale. Julsø, nedenfor Himmelbjerget, ligger i en smeltevandsdal – en såkaldt tunneldal.

Terrænet vest og nord for Himmelbjerget friholdes for trævækst af hensyn til oplevelsen af de specielle terrænformer og den flotte udsigt. Himmelbjerget ligger i et meget skovrigt område med vandreruter gennem skovene til både Ry og Silkeborg. Naturen omkring Himmelbjerget og Ry er afvekslende, og man kan nyde den til fods eller på cykel: Bøgeskove, bakkedrag, dale og søer – og selvfølgelig Gudenåen, der slynger sig gennem landskabet.

Området har et rigt fugleliv med blandt andet spætter og rovfugle. Jordbunden er sandet og fattig, så plantevæksten de fleste steder består af arter, der normalt gror på heder som for eksempel blåbær og tyttebær.

Himmelbjergpladsen

Himmelbjergpladsen

På pladsen hvor man bliver modtaget, når man ankommer til Himmelbjerget, findes parkeringsplads, boder, hotel og aktivitetsmuligheder. I boderne kan man forsyne sig med mad og drikke, og man kan kigge nærmere på kioskernes udvalg af f.eks. stokke og andre souvenirs. Pladsen indbyder til afslapning på græsplænen under bøgetræerne eller udfoldelser på legepladsen.

Ved specielle lejligheder som det årlige grundlovsmøde er der arrangementer ved skrænten foran talerstolen. Fra pladsen fører der stier til henholdsvis den imponerende udsigt ved Himmelbjergtårnet og en lille vandretur ned til Julsø til rutebådene og Hotel Julsø.

Legepladsen

Legepladsen

På Himmelbjerget ligger der også en legeplads til børnene. Den blev fornyet i 2014 med inspiration fra Himmelbjergets historie og tradition som demokratisk mødested.  Legepladsen er derfor installeret med en række sociale legeredskaber til grupper af børn: Børnenes talerstol og en mini-kopi af Himmelbjergtårnet forsynet med rutsjebane og andet.

Hotellet

Hotellet

Hotel Himmelbjerget siges at være Danmarks højest beliggende hotel og ligger centralt på Himmelbjergpladsen og med udsigt over Julsø fra både restaurant og hotel. På hotel Himmelbjerget kan man i Blichersalen se billeder, der skildrer digterpræsten Steen Steensen Blichers første folkemøde på Himmelbjerget i 1839. Restauranten kan modtage større selskaber og tilbyde et udvalg af såvel internationale specialiteter som danske nationalretter.

Book værelse her

Naturen

Naturen

I dag er Himmelbjerget et af de mest besøgte naturområder i Danmark. Flere hundrede tusinde gæster kommer hvert år kørende, sejlende, cyklende eller vandrende dertil.

Der er mange muligheder for at komme rundt i området omkring Himmelbjerget både til fods og på cykel. Med udgangspunkt fra de mange P-pladser og Hjejlebådenes anløbspladser kan man opleve de helt unikke og kuperede istidslandskaber, der kendetegner netop området her.

Den over 40 km lange Himmelbjergrute har udgangspunkt på Himmelbjerget og går syd om Himmelbjergsøerne til Silkeborg og fra Silkeborg nord om søerne til Ry. Fra Ry til Himmelbjerget kan man tage Vandreruten Aarhus-Silkeborg tilbage til Himmelbjerget.

Ruterne er afmærkede, og man kan gå mindre rundture eller sammensætte længere ture ved at kombinere ruter, veje og stier.

Se alle vandre- og cykelruter her

Aktivitet

Eventyrlig tidsrejse på Himmelbjerget

Læs mere
Aktivitet

Sandkunstner skaber Himmelbjergtårnet i sand på Himmelbjerget

Læs mere
Aktivitet

Grundlovsmøde 5. juni

Læs mere